Ce anume cauzeaza doua menstruatii pe luna?

Este normal ca femeile sa aiba un ciclu menstrual care dureaza intre 24 si 38 de zile, iar adolescentele o menstruatie de 38 de zile si mai mult chiar. Dar fiecare femeie este diferita si fiecare ciclu menstrual poate varia de la o luna la alta.

In decursul catorva luni, menstruatia ta poate sa dureze fie mai multe zile sau mai putine. De asemenea, se poate declansa mai devreme sau mai tarziu decat in celelalte luni. Uneori, poti avea si de doua ori pe luna. Ar putea sa se declanseze fie la inceputul lunii, fie la finalul acesteia, aparent, fara motiv.

doua-menstruatii-pe-luna

Insa, daca observi ca sangerezi inafara ciclului tau menstrual si banuiesti ca este a doua menstruatie pe care o ai in acea luna, primul lucru pe care ar trebui sa il determini este sa te asiguri daca este intr-adevar ciclu menstrual si nu doar o mica sangerare:

In cazul in care ai ciclu menstrual, tu vei schimba cateva tampoane si absorbante la cateva ore. Sangele va fi rosu inchis, maro sau roz.

In cazul in care sangerarea ta nu este de la menstruatie, nu vei sangera suficient cat sa umpli un tampon sau un absorbant. Sangele de la aceste pete este, de obicei, rosu inchis sau maro.

Dupa ce ai determinat ce fel de scurgere ai, tu putea sa afli care sunt cauzele acestui fenomen.

Cauzele sangerarii

Sangerarea pe care o ai ar putea fi cauzata de un ciclu menstrual mai scurt sau de anumite probleme medicale.

Cauzele unui ciclu mai scurt

In cazul in care menstruatia ta devine mai scurta, este posibil sa existe urmatoarele afectiuni:

  • Lipsa ovulatiei
  • Hipertiroidism
  • Hipotiroidism
  • Debutul menopauzei
  • Pubertatea
  • Fibroame uterine sau chisturi
  • Stresul
  • Greutate mai mare
  • Pilule contraceptive
  • Boala

Conditii care stau la baza sangerarii puternice

menstruatie-neregulataIn cazul in care ciclul tau este unul normal, o schimbare in manifestarea acestuia cum ar fi, sa ai doua menstruatii in aceeasi luna, poate indica o problema medicala. Anumite afectiuni pot cauza sangerarea care poate fi confundata cu o menstruatie:

  • Sarcina poate cauza sangerarea. Petele din timpul sarcinii poate fi ceva normal, dar ar trebui sa ii spui medicului tau despre aceste ele.
  • Infectii transmise pe cale sexuala pot cauza sangerarile.
  • Sarcina pierduta poate fi o cauza a sangerarilor puternice. Daca suspectezi ca esti insarcinata si incepi sa sangerezi ca si cum ai avea ciclu, du-te imediat la medic!

Factori de risc

Daca in familia ta exista cazuri de fibrom uterin, chisturi ovariene sau o menopauza instalata prea devreme, exista un risc mai mare ca tu sa ai doua menstruatii pe luna.

Trebuie neaparat sa iti faci o programare la medic, daca:

  • Ai dureri mai in partea de jos a abdomenului si nu trec in cateva zile
  • Daca ai menstruatii cu un flux abundent
  • Daca observi pete sau ai sangerari intre menstruatii
  • Daca ai dureri in timpul relatiilor intime
  • Ai crampe puternice cand ai menstruatie
  • Observi cheaguri inchise la culoare

Complicatii ce pot sa apara

O cauza a acestor sangerari poate fi anemia, care inseamna lipsa de fier din sange. Medicul poate afla nivelul tau de fier din organism, cu ajutorul testelor. De asemenea, poate recomanda si alte analize pe care tu le poti face pentru a determina cauzele acelor sangerari.

Simptomele anemiei includ

  • Oboseala
  • Dureri de cap
  • Slabiciune
  • Greata
  • Respiratie greoaie
  • Aritmie

Tratament

Acesta va fi oferit in functie de cauza care sta la baza sangerarilor. Daca ai in mod natural cicluri mai scurte sau daca esti la inceputul acestei perioade in viata ta, nu vei avea nevoie de tratament. Daca anemia este o problema, medicul poate recomanda suplimente pe baza de fier.

Un posibil tratament care ti se poate oferi este unul pe baza de hormoni. Aceste pastile te pot ajuta sa iti reglezi menstruatia si sa rezolvi anemia care poate cauza sangerari puternice.

Hipotiroidismul

Daca suferi de aceasta afectiune, asta inseamna ca tiroida ta este „lenesa”. Corpul tau nu produce suficienti hormoni tiroidieni. Exista cateva tratamente pe care le poti lua si medicul ti-l va oferi pe care potrivit tie.

Hipertiroidismul

Daca suferi de aceasta afectiune, inseamna ca glanda ta este superactiva. Medicul iti poate recomanda un tratament pe baza de hormoni care sa te ajute sa reglezi acest exces.

Menopauza

Daca esti la inceputul menopauzei, medicul iti poate prescrie o terapie pe baza de hormoni, cum ar fi estrogenul. Acest tratament te poate ajuta sa reglezi menstruatiile pe care le ai pana in momentul in care acestea vor disparea, din cauza menopauzei care evolueaza.

Fibromul si chisturile

Medicul tau iti poate recomanda un tratament diferit in functie de afectiunea pe care o descopera. Iti poate recomanda:

  1. Introducerea unui sterilet. Acesta este o metoda de contraceptie care te poate ajuta sa iti reglezi menstruatiile dificile. Insa, nu va micsora fibromul.
  2. Ultrasunetele. Acestea se pot aplica in timp ce esti inauntrul aparatului RMN. Este considerata o metoda non-invaziva si medicii o folosesc pentru a indeparta chisturile si fibromul. Se face doar in clinicile specializate.
  3. Miomectomie. Exista mai multe tipuri de miomectomie, care este o procedura chirurgicala pentru eliminarea fibroamelor. Intr-o miomectomie histeroscopica, fibromul este indepartat prin colul uterin. Nu sunt necesare inciziile. Intr-o miomectomie laparoscopica, se fac mici incizii in abdomen pentru a elimina fibroamele. O miomectomie abdominala este o procedura care se realizeaza prin deschiderea cavitatii abdominale.
  4. Histerectomia. Este o procedura care consta in indepartarea uterului.
  5. Gonadotropina. Este un medicament care te poate ajuta sa tratezi fibroamele. Blocheaza estrogenul si progesteronul si te pune intr-o menopauza temporara. Asta duce la oprirea din evolutie a fibroamelor si la micsorarea lor. Medicul poate folosi acest medicament pentru a te ajuta sa te pregatesti pentru operatie.

CUPE MENSTRUALE – Magazin

Stresul

Schimbarile stilului de viata pot avea un impact destul de mare asupra starii tale emotionale, ceea ce poate conduce la amplificarea stresului. Acesta poate influenta puternic menstruatia ta si modul in care se manifesta. Pentru a scadea nivelul stresului, incearca sa faci exercitii cat mai des, sa incerci sa meditezi sau sa apelezi la diverse terapii.

In cazul in care te simti stresata pentru ca ai prea multe de facut pe durata unei zile, gandeste-te sa ceri ajutor. Este important sa gasesti timp sa te relaxezi, pentru sanatatea psihica si fizica. Sa nu iti fie teama sa spui „nu” anumitor proiecte sau activitati.

Slabirea rapida sau ingrasarea

Vorbeste cu medicul tau despre posibilele motive pentru care ai aceste fluctuatii in ceea ce priveste greutatea. El te va ajuta sa detii un control mai mare asupra ei.

Reactia la contraceptive

Hormonii din pastilele contraceptive pot afecta menstruatia. Este posibil sa incerci mai multe tipuri de pastile pana sa le gasesti pe cele potrivite. Este nevoie, de asemenea, de cateva luni pana ce corpul tau se va adapta noului tratament. Vorbeste cu doctorul tau, pentru a stii la ce sa te astepti cand incepi sa iei aceste medicamente.

Cum sa te pregatesti pentru vizita la medic

Schimbarile pe care le observi la menstruatia ta, pot insemna prezenta anumitor afectiuni. Este important sa discuti cu medicul daca ai aceste sangerari anormale. El iti va adresa mai multe intrebari si este important sa raspunzi sincer la acestea.

Trebuie sa fii pregatita atunci cand te duci la programare pentru ca tu esti cea care il va ajuta pe medic sa gaseasca tratamentul potrivit pentru tine. Ce ar putea sa te intrebe doctorul?

  • Cat de lungi sunt menstruatiile tale?
  • Daca ciclul scurt nu este ceva normal pentru tine, cat ai observat diminuarea duratei lui?
  • Cat dureaza sangerarea?
  • Ce culoare are sangele?
  • Cat de abundent este fluxul? Cat de repede se umple un tampon sau un absorbant?
  • Exista pete? Daca da, cat de mari sunt?
  • Mai ai si alte simptome?

Pentru a afla cat dureaza un ciclu menstrual, incepe sa numeri incepand din prima zi de cand incepi sa sangerezi. Aceasta va fi ziua unu. Multe telefoane inteligente te pot ajuta sa iti urmaresti menstruatia.

Daca ai un istoric al sangerarilor anormale, sa iti urmaresti menstruatia pe o aplicatie speciala te poate ajuta sa identifici problemele mult mai repede. De asemenea, iti va fi mult mai usor sa impartasesti informatiile cu medicul tau.

Perspectiva

Daca tu consideri ca ai doua menstruatii in fiecare luna, du-te si vorbeste cu medicul. El te va ajuta sa iti echilibrezi nivelul hormonilor si sa ai, din nou, o menstruatie normala. Este posibil sa fii nevoita sa incerci mai multe optiuni si, cu tratamentul adecvat, poti mari durata ciclului tau menstrual. Asta te va ajuta sa ai, din nou, o singura menstruatie pe luna.

Comentariile sunt închise.