Deci, ai sesizat anumite schimbari de dispozitie in ultima vreme?
Dar crampe sau balonari?
Simptomele specifice perioadei delicate pot fi foarte inconfortabile, uneori chiar intolerabile. Si daca te intrebi de ce anumite simptome par a fi mai puternice intr-o anumita luna, iar in cealalta sunt mai usoare, atunci citeste mai departe.
Sunt foarte cunoscute simptomele sindromului premenstrual (PMS): schimbari emotionale, balonare, crampe. Toate astea sunt date de modificarile la nivelul hormonilor. In cazul in care exista anumite dezechilibre in ceea ce priveste hormonii tai, simptomele pot fi mai puternice in anumite cazuri.
Acest articol ar trebui sa te ajute sa intelegi cum sa te folosesti de mancare ca o resursa in reechilibrarea hormonilor tai sexuali. Pentru cele care sufera de endometrioza sau sindromul ovarelor polichistice, a incerca o dieta mai sanatoasa nu le va ajuta foarte mult in aceasta perioada dificila.
Nu putem sa spunem mai mult: este important sa accepti faptul ca, daca aceasta perioada iti afecteaza calitatea vietii (daca lipsesti de la munca, de la scoala din cauza durerilor puternice, din cauza vomei sau a unor stari de lesin), trebuie sa te duci la medic, pentru ca este posibil sa suferi de probleme mai grave. Si nu te lasa pana nu gasesti un medic care sa ia durerea ta in serios!
Hai sa ne intoarcem acum la mancarea care te va ajuta: bucura-te de acest ghid pe care l-am creat sa te ajute sa alegi meniuri sanatoase care au scopul sa te sustina in aceasta perioada delicata a lunii.
Ce trebuie sa mananci inainte de menstruatie (zilele 20 -30 din ciclul menstrual)
Aceasta este o faza de dupa ovulatie si dureaza pana in prima zi a menstruatiei tale. Acum, estrogenul scade si progesteronul creste. Pentru corpul tau, dar si pentru creier, asta inseamna energie mai putina. Este posibil sa te simti ca si cum ai avea „ceata pe creier”, sa nu te poti concentra si sa fii si trista.
In aceasta perioada, poftele pe care le poti avea sunt foarte puternice si iti va fi foame mult mai des decat de obicei. De aceea este foarte important sa iti pregatesti gustari sanatoase care sa iti ajute corpul sa se simta mai bine si sa nu ii accentueze crampele, poftele sau balonarea.
In timpul fazei luteale, este important sa te concentrezi pe ceea ce trebuie sa eviti, decat pe ceea ce trebuie sa mananci. In general, trebuie sa reduci mancarea care contine zahar procesat sau acele mancaruri total procesate, dar si alcoolul. Anumite bauturi nu vor avea efecte decat asupra hormonilor tai, ducand la schimbari majore de dispozitie.
- Mananca grasimi sanatoase! Corpul tau are nevoie de grasimi care sa conduca la fluctuatii usoare ale hormonilor. Avocado, nuci si ulei de masline sunt optiuni foarte sanatoase.
Adauga seminte de susan, care au un continut mare de zinc, ca si semintele de floarea-soarelui. Acestea au un continut mare de vitamina E si le poti pune in salate, smoothi-uri sau le poti manca la micul dejun. Au rolul de a ajuta corpul sa produca progesteron in cantitatea optima.
- Include fructe bogate in fibre, dar si nuci. Poti manca mere, pere, piersici pentru a combate balonarea si starile de iritare. Acestea sunt gustari sanatoase pe care le poti manca de-a lungul intregii zile. Opteaza pentru ele si nu pentru covrigei sau biscuiti.
Cerealele precum quinoa, hrisca sau orez brun te pot ajuta in ceea ce priveste excesul de estrogen din corpul tau.
- Atunci cand alegi garniturile pentru mesele tale principale, alege legume fierte sau inabusite precum conopida, varza, ridichea, telina, castravetii si ceapa.
- Bea multa apa! Evita sucurile acidulate si cu mult zahar si bea apa! Poti sa adaugi menta proaspata sau ghimbir pentru a face o limonada sanatoasa. Poti face un ceai de musetel pentru relaxarea corpului si a mintii.
- Mentine un nivel ridicat al fierului pentru a avea energie si buna-dispozitie! Te poate ajuta si in ceea ce priveste „ceata de pe creier” deci, poti include nuci, fasole, carne rosie sau linte. Trebuie sa reduci cantitatea de cofeina, deoarece reduce absorbtia de fier in organism.
- Redu cantitatea de sare pe care o mananci!Evita mancarea procesata, pentru ca are o cantitate mare de sare. Aceasta retine apa in tesuturi si te va face sa te simti balonata.
Ce e bine sa mananci in timpul ciclului menstrual? (zilele 1-7 ale menstruatiei)
In special, in primele zile, ai sa te simti fara energie, foarte obosita si fara chef de nimic. De aceea este foarte important sa te axezi pe dieta si sa iti mentii nivelul energiei cat mai sus.
Pentru a reduce starile de oboseala trebuie sa iti cresti nivelurile de vitamina B12 si fier. Poti face asta mancand carne rosie, somon, legume, ficat, fasole, naut, stafide, branza, lapte, migdale sau peste.
Chiar daca vezi ca poftele sunt puternice, incearca sa eviti mancarea procesata si nasanatoasa, deoarece contine foarte multa sare si carbohridati rafinati care te vor face sa te simti si mai balonata.
Poti inlocui produsele nesanatoase cu optiuni bune cum ar fi fructele, nucile, semintele. Acesatea sunt bogate in omega-3. De asemenea, poti inlocui bomboanele cu ciocolata neagra (minim 70% cacao).
Bauturile racoritoare reprezinta o sursa ascunsa de zahar rafinat, care poate duce la accentuarea crampelor. Incearca sa inlocuiesti sucurile cu apa cu lamaie, cu suc din fructe proaspete sau cu ceai din anumite plante (fara zahar sau miere).
Incearca sa nu consumi ceva ce este foarte rece! Orice bautura trebuie sa fie consumata la temperatura camerei.
Consuma un ceai din plante! Este indicat, in special, cel din frunze de zmeura. Este mai potrivit decat cafeaua sau ceaiurile mai tari, pentru a nu accentua crampele.
Poti adauga la legume sau in supe putin turmeric, ghimbir sau chimen. Sunt condimente care au rolul de a reduce inflamatiile.
Ce sa mananci dupa finalizarea menstruatiei? (zilele 7-18 ale ciclului menstrual)
Spre finalul menstruatiei tale, atunci cand fluxul nu mai este atat de abundent, te vei axa pe mancarea care va ajuta la producerea de estrogen. Acesta este hormonul care este responsabil cu cresterea nivelului de energie.
In aceasta perioada tinzi sa te simti cel mai bine, deoarece conduce spre ovulatie si de aceea este bine sa incluzi noi obiceiuri. Este indicat sa iti creezi un program zilnic de exercitii fizice si sa te intalnesti mai des cu prietenii pentru socializare.
Adauga o lingurita de seminte de dovleac sau de in salata ta, pentru a mari nivelul de estrogen.
Mentine-te cat mai activa! Ofera corpului tau proteinele necesare pentru asigurarea unei mase musculare puternice.
Apetitul tau va descreste dupa aceasta perioada deci, mananca la intervale de timp potrivite mesele principale. Iti va fi mai usor sa mananci portii mici si dese.
Este o saptamana potrivita sa consumi mancaruri bogate in calciu cum ar fi varza, spanac, verdeturi sau napi.
Exista si un dezavantaj al acestei energii care vine odata cu estrogenul: unele se pot simti anxioase sau stresate. Daca si tu te simti asa, poti incerca sa meditezi putin sau sa bei ceai de musetel. Te poti relaxa sau poti asculta muzica.
Cheia pentru un echilibru hormonal este un stil de viata si o dieta echilibrate
Vei obtine cele mai bune rezultate daca vei avea o abordare holistica. Mancarea nu este singurul factor care influenteaza modul in care te simti in aceasta perioada. Trebuie sa tii cont si de alte aspecte, cum ar fi exercitiile fizice. Acestea, impreuna cu o dieta sanatoasa, te vor ajuta sa te simti mai calma si mai bine in fiecare dintre fazele ciclului menstrual.
- Urmareste-ti ciclul menstrual. Te va ajuta cum si cand sa iti ajuti corpul sa se simta cat mai bine. De exemplu, poti sa ai grija sa ai zile calme si linistite inainte de a se declansa „perioada delicata”. De asemenea, sa ai grija la ceea ce iti cumperi: sa fie produse sanatoase, care sa te ajute cu toate acele simptome pe care le poti avea inainte sau in timpul menstruatiei.
- Daca nu suferi de endometrioza, axeaza-te pe solutii naturale inainte de a apela la analgezice. Remedii naturale pentru crampe ar fi ceaiuri din ierburi diverse. Acestea te vor ajuta sa mai reduci din simptomele care te supara. De asemenea, gandeste-te si la ceea produsele pe care le folosesti in aceasta perioada. Stiai ca o cupa menstruala poate scurta perioada menstruala, poate face ca acele
- In cazul in care ai dureri de spate in aceasta perioada, incearca sa faci anumite exercitii usoare pentru aceasta zona. Sunt recomandate exercitiile de yoga pentru reducerea crampelor si pentru a-ti relaxa corpul. Insa, indiferent pentru ce exercitii vei opta, ele vor produce endorfine care te vor ajuta sa te simti mai bine. Cel mai important este sa iti place sportul pe care il alegi.
Tine minte ca nu exista nicio regula de aur pe care sa o aplici si care sa te ajute sa elimini toate simptomele pe care tu le ai in aceasta perioada. Si daca ajungi sa „devorezi” o tableta de ciocolata in loc de mere sau alune, sa stii ca e ok! Important este sa te axezi pe tine si pe nevoile tale si daca asta inseamna sa mananci o ciocolata, atunci mananc-o!
Nu uita, este vorba sa iti ajuti corpul! Nu va face ca menstruatia sa fie total lipsita de durere sau disconfort. Iubeste-ti corpul si el te va iubi la randul lui!