Ciclul menstrual normal

Sintagma „ciclul menstrual” se refera la un set de schimbari prin care o femeie trece, in fiecare luna, scopul acestor schimbari fiind pregatirea corpului pentru o posibila sarcina. Astfel, pe peretele intern al uterului se formeaza ceea ce se numeste endometru, care are o anumita grosime, uterul pregatindu-se in acest mod sa fixeze un ovul fecundat. In cazul in care ovulul nu este fecundat intr-o anumita luna si sarcina nu are loc, acest endometru este eliminat. Eliminarea lui produce acea sangerare lunara cu numele de ciclul menstrual sau menstruatie.

ciclul menstrual

Ciclul menstrual – Aspecte generale

Ciclul menstrual apare in perioada pubertatii, in jurul varstei de 12, 13 ani, urmand sa se opreasca in momentul in care se  stabileste menopauza si anume, in jurul varstei de 50 de ani. Prima zi a menstruatiei este considerata ziua in care apare sangerearea, urmand sa se numere zilele pana la urmatoarea sangerare. Numarul acestor zile determina durata pentru ciclul menstrual si poate varia intre 21 si 35 de zile, in mod normal.

Este bine de stiut ca prezenta ciclurilor neregulate la femeile trecute de 40 de ani, dar si la anumite adolescente este considerata normala. In cazul acestora, menstruatiile tind sa se regleze o data cu trecerea anilor, iar in cazul doamnelor trecute de 40 de ani, ciclul menstrual poate deveni mai lung, ca in final sa se opreasca.

Factori cu impact asupra menstuatiei

Unul dintre cei mai importanti factori care ar trebui mentionati, cu un puternic impact pentru ciclul menstrual, este sistemul endocrin sau hormonal. Hipotalamusul si glanda hipofiza trimit anumite semnale hormonale, semnale ce stimuleaza atat ovarele, cat si uterul, anuntandu-le sa fie pregatite pentru o posibila sarcina.

Hormonii cu rol decisiv in efectuarea schimbarilor de la nivelul uterului sunt progesteronul si estrogenul. Acesta din urma este cel care are rol decisiv in formarea endometrului. Dupa ce ovulatia are loc, creste nivelul progesteronului, si el avand un rol important in cresterea endometrului si pregatirea acestuia in vederea fixarii unui posibil ovul fecundat. Cand nivelul celor doi hormoni scade, are loc distrugerea endomentrului, prin desprinderea sa de pe peretii uterului.

Modificarile la nivelul ciclului menstrual apar in momentul in care apare o schimbare in aceasta ordine de evenimente interne. De exemplu, femeile care se apropie de varsta menopauzei pot inregistra niveluri scazute de progesteron, aspect care poate duce la aparitia de cicluri abundente. Si in cazul adolescenteler, dezechilibrul hormonal poate duce la menstruatii neregulate, chiar dureroase.

Modificari mai apar si in momentul administrarii de pilule contraceptive, in urma efectuarii unor exercitii fizice intense sau chiar din cauza unui stres prelungit.

Care sunt cele mai intalnite simptome in ciclul menstrual?

Paleta de simptome poate varia de la o femeie la alta. Astfel, in timp ce la unele nu se inregistreaza decat un oarecare disconfort in timpul menstruatiei, la alte femei simptomele pot fi chiar severe. De asemenea, s-a constatat faptul ca la ovulatie pot sa apara pete rosii pe fata sau dureri la nivelul abdomenului inferior, in zona ovarelor. Printre alte simptome se pot numara si:

  • nervozitatea,
  • emotivitatea crescuta,
  • eruptii ale pielii sau
  • dureri la nivelul sanilor.

Femeile cu o simptomatologie mai severa se pot simti letargice, fara energie si incapabile sa sustina un efort fizic intens.

Preventie si ingrijire

Orice femeie poate folosi o gama larga de produse de ingrijire cum ar fi tampoane, absorbante, cupe menstruale si altele de acest fel. In ceea ce priveste ameliorarea anumitor simptome, femeile pot apela la o serie de ,,trucuri,, care sa le ajute sa treaca mai usor de aceasta perioada si anume, sa tina o anumita dieta, sa efectueze exercitii fizice usoare sau plimbari in aer liber, sa limiteze consumul de alcool si cafeina. Este indicat ca, pentru reducerea stresului, sa se efectueze bai calde sau sa se aplice comprese caldute pe abdomen. Acestea au rolul de a reduce crampele menstruale. Pentru ameliorarea durerilor abdominale se poate recurge la o gama larga de medicamente. Important este ca acestea sa fie nesteroidiene.

Ciclul menstrual – Fazele

Perioada menstruatiei

In prima zi a menstruatiei, endometrul ce captuseste uterul incepe sa se desprinda, incepand sangerarea vaginala. Numarul de zile in care apare sangerearea este cuprins intre 2 si 7 zile, in mod normal. In aceasta perioada femeia poate simti dureri abdominale, de picioare sau de spate.

Durerile abdominale au loc din cauza contractiilor de la nivelul uterului, atunci cand endometrul incepe sa se desprinda. Simptomele resimtite vor disparea fie in primele zile ale ciclului, fie dupa finalizarea acestuia. Acest aspect difera de la un organism la altul.

 Faza foliculara

In timpul acestei faze, un folicul ovarian se dezvolta ca apoi sa se rupa si sa elibereze ovulul. Trebuie mentionat faptul ca la fiecare ciclu menstrual este eliberat un singur ovul. In aceasta faza, cea foliculara, incepe sa se formeze un nou endometru, scopul sau fiind acela de a pragati uterul pentru o posibila sarcina.

In aceasta faza exista ceea ce se numeste fereastra fertila. Aceasta este formata din ultimele zile ale fazei si ziua ovulatiei si in aceasata perioada exista cele mai mari sanse ca femeia sa ramana insarcinata daca intretine raporturi sexuale.

Urmatoarea faza este cea premenstruala sau luteala

Aceasta faza incepe in ziua ovulatiei, atunci cand ovulul este eliberat de la nivelul foliculului ovarian, fenomen ce are loc din ziua a 7-a si pana in ziua 22 a unui ciclul normal. In timpul ovulatiei, femeia poate experimenta un anumit disconfort la nivelul pelvisului sau chiar dureri si ii pot aparea anumite pete rosii pe fata. Insa, aceste manifestari sunt considerate normale in aceasta perioada.

Daca ovulul este fecundat de un spermatozoid si se fixeaza la nivelul endometrului, apare sarcina (prima zi pentru ciclul menstrual). In cazul in care ovulul nu este fecundat, endometrul se va elimina in cele din urma. In jurul varstei de 40 de ani, aceasta faza devine foarte predictibila.  Ea dureaza intre 13 si 15 zile, in mod normal, din ziua ovulatiei si pana in prima zi a sangerarilor mesntruale.

La majoritatea femeilor exista o simptomatologie specifica acestei perioade si ea se caracterizeaza prin emotivitate, nervozitate, crestere in greutate prin mentinerea apei in organism, dureri sau acnee. In anumite cazuri, simptomele pot fi mai severe, unele femei experimentand dureri puternice de cap, greata, varsaturi, ameteala sau stari de lesin. In cazul acestor simptome ce impiedica persoana in a-si desfasura activitatile zilnice in mod eficient, se poate vorbi de sindrom premenstrual.

Menarha

Aceasta reprezinta prima menstruatie la o femeie (adolescenta). Ciclul menstrual apare prima data dupa cativa ani dupa ce se observa o crestere a sanilor, a parului in zona pubiana. In aceasta perioada are loc ceea ce se numeste crestere rapida, un salt mare in dezvoltare. Menarha apare de obicei intre 11 si 14 ani, primele menstruatii nepunand probleme prea mari tinerelor. In prima perioada dupa instalarea fenomenului, ciclul menstrual la adolescente poate dura intre 21 si 42 de zile, ele reglandu-se odata cu trecerea anilor (primii doi ani).

Durata lunga a menstruatiei cat si prezenta unui flux mai mare sunt aspecte considerate normale, aceste fenomene fiind sub influenta unui sistem endocrin nedezvoltat. S-a constatat ca nivelul progesteronului nu este suficient de ridicat la acesti ani si nu poate stimula suficient eliminarea endometrului.

In cazul in care producerea sa a avut loc pe o perioada mai mare de timp decat cea normala, ciclul menstrual care va urma va fi mai abundent. In cazul in care sangerarea dureaza mai mult de 7 zile sau daca durata este mai mica de 21 de zile, respectiv mai mare de 42 de zile, se recomanda contactarea medicului ginecolog.

CUPE MENSTRUALE – Magazin

 

Sfaturi pentru tinerele femei

In cazul adolescentelor, sfaturi utile ar trebui sa vina in primul rand de la mama sau de la orice membru din familie, de preferat de gen feminin. De asemenea, informatii utile pot oferi si medicii de specialitate. Aceste sfaturi ar trebui sa includa modalitati de protectie cum ar fi utilizarea absorbantelor, a tampoanelor, a cupelor menstruale si a altor metode cunoscute.

Astfel, orice tanara ar trebui sa stie ca un tampon se fixeaza in interiorul vaginului si este un produs potrivit pentru anumite activitati sportive, cum ar fi inotul. Spre deosebire de tampon, absorbantul se lipeste de lenjeria intima prin doua benzi adezive. La fel ca in cazul femeii adulte, si adolescenta poate recurge la anumite medicamente atunci cand are crampe abdominale.

Caracteristicile menstruatiei din premenopauza

Femeile intra de obicei in aceasta perioada in intervalul 39-51 de ani. Ele observa anumite schimbari atat la nivelul menstruatiei, cat si la nivelul simptomatologiei inregistrate. Astfel, ciclurile pot deveni fie mai abundente, fie sunt caracterizate de un flux mai scazut.

Anumite femei pot inregistra reactii mai severe ca in trecut, fapt care le poate afecta viata de zi cu zi. De asemenea, s-au inregistrat modificari semnificative si la nivel hormonal, hormonii sexuali suferind anumite fluctuatii. Alte simptome specifice acestei perioade includ:

  • bufeuri de caldura,
  • insomnie,
  • depresie,
  • cefalee.

In cazul in care aceste simptome escaladeaza, se recomanda vizita la medicul specialist in vederea identificarii unei terapii potrivite.

Managementul simptomelor si a sangerarilor menstruale

Pentru a avea o evidenta a ciclului menstrual este util sa se foloseasca un calendar , marcandu-se ziua 1 la inceputul fiecarui ciclul menstrual. Aceasta metoda este eficienta in cazul in care menstruatia este una normala, deoarece se poate stabili cu usurinta data la care va avea loc urmatorul ciclu. De asemenea, metoda calendarului este benefica si in cazul unei sarcini deoarece, stiindu-se cand a fost ultima menstruatie, se poate calcula mai usor cand va avea loc nasterea.

Medicamente recomandate

In cazul durerilor menstruale si a celorlalte simptome asociate, exista o gama larga de medicamente ce pot calma si ameliora starile neplacute. Aceste medicamante se pot lua in momentul declansarii durerii specifice perioadei menstruale si pana la terminarea acesteia.

In cazul in care se are in vedere o sarcina, trebuie consultat medicul inainte de orice administrare a unui medicament. Se recomanda, de asemenea, citirea instructiunilor tuturor medicamentelor pentru a cunoaste riscurile la care femeile se pot expune. De exemplu, nu este indicata administrarea aspirinei la tinerele pana in 20 de ani, deoarece exista riscul de a dezvolta sindromul Reye.

Managementul sangerarilor menstruale

Exista o gama larga de produse pentru igiena feminina cum ar fi absorbantele, tampoanele, cupele menstruale si altele asemenea, acestea alegandu-se in functie de nevoia fiecarei femei in parte si de specificul ciclului menstrual. Tampoanele sunt produse care se introduc in interiorul vaginului cu ajutorul unui aplicator si se gasesc in diferite marimi.

Absorbantele se gasesc si ele in marimi diverse, in functie de abundenta fluxului menstrual. Spre deosebire de tampoane, ele se aseaza pe lenjeria intima, cu ajutorul a doua benzi adezive. Alt produs folosit este cupa menstruala, un dispozitiv care se utilizeaza intern, acesta fiind capabil sa colecteze o cantitate mai mare de lichid. Indiferent de metoda utilizata, se recomanda mentinerea unei igiene optime, prin schimbarea produselor la un anumit interval de timp, respectiv, curatarea lor (in cazul cupei).

Consultul la medicul specialist

Vizita la medicul specialist se recomanda in anumite situatii specifice. Daca se observa orice modificare aparuta la nivelul ciclului menstrual (daca dureaza mai mult de 7 zile, daca au devenit mai abundente si se observa si prezenta unor cheaguri de sange) este necesar un consult ginecologic.

De asemenea, daca apar si alte simptome cum ar fi sangerari intre menstruatii sau dureri la nivelul pelvisului care nu au legatura cu menstruatia si dureaza mai mult de o zi, este indicata vizita la medic. Trebuie mentionat faptul ca ceea ce inseamna normal pentru a femeie, poate fi anormal pentru alta.

Menstruatiile abundente si lungi in anumite perioade din viata sunt considerate normale, cum ar fi adolescenta sau premenopauza. Insa, daca o persoana nu este nici la perioada pubertatii si nici nu se apropie de 40 de ani si se confrunta cu menstruatii mai scurte de 21 de zile si mai lungi de 42, este evidenta prezenta unei afectiuni de ordin ginecologic. Aceasta situatie necesita prezentarea la medicul specialist intr-un timp cat mai scurt.

Comentariile sunt închise.