Cum ar putea sa afecteze pe ceilalti atitudinea pozitiva fata de menstruatie?

Pare ca nu este posibil sa ii superi pe cei din jur atunci cand esti in acea perioada „delicata a lunii”. Cum ar putea ceva atat de natural sa faca rau celorlalti? Dar, ca multe alte lucruri, menstruatia este nuantata si impactul sau poate fi unul diferit de la o persoana la alta.

Atitudinea pozitiva se poate referi la incercarea de e „de-stigmatiza” acest subiect si de a incerca sa construiesti o conversatie pozitiva in jurul ei. De foarte multe ori, menstruatia este tratata cu dezgust, ca si cum nu ar fi un proces natural. Prietena mea, Charlotte, o tanara femeie foarte activa in comunitatile de acest gen, nu este singura care a observat ca persista o atitudine negativa in ceea ce priveste subiectul menstruatiei.

A elimina disconfortul este unul dintre scopurile companiei Ruby, care doreste sa ajute tinerele femei si nu numai, sa isi inteleaga corpul si sa aiba grija de el. Si, cel mai important, este sa determine femeile sa fie mandre de corpul lor si sa nu simta rusine. Deoarece tinerele femei din Africa de Est si din alte parti lipsesc de la scoala, de cele mai multe ori, atunci cand au menstruatie, pentru ca simt rusine sau nu au acces la produse de protectie, o atitudine pozitiva privind acest subiect a avut anumite efecte care pot face rau daca nu se actioneaza.

Cum facem sa combinam diversitatea si pozitivitatea, in acelasi timp? Aceasta este o intrebare pe care noi toti ar trebui sa o gandim cand construim comunitati de diferite feluri, inclusiv comunitati in jurul menstruatiei. Este unul dintre lucrurile pe care cei de la compania Ruby  a inceput sa il studieze. Chiar si atunci cand avem cele mai bune intentii, putem sa facem rau si de aceea, este foarte important sa tinem cont de experientele pe care le au ceilalti.

Problema celebrarii menstruatiei ca un atribut al feminitatii

perioada-menstruatieiUna dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta membrii comunitatilor axate pe menstruatie este, fara sa gandim foarte mult, faptul ca asociem menstruatia cu feminitatea. In societatea noastra, menstruatia este considerata un atribut feminin.

Cand o fata isi incepe „perioada”, ea este scoasa, automat, din perioada copilariei si intra in cea „de femeie”. Se va confrunta, de cele mai multe ori, cu binecunoscuta expresie „esti femeie acum!”, chiar daca nu va simti absolut deloc acest lucru.

Charlotte a spus ca ea a fost invatata faptul ca menstruatia este cea care face din femeie, femeie. „ A fost intotdeauna catalogat ca ceva care li se poate intampla numai femeilor. Este o chestie de fete…femeile au aceste cicluri hormonale sau, cel putin, asa am fost invatata.” Asta poate fi o problema, pentru ca da nastere unei imagini biologice a feminitatii, care nu tine cont de varsta sau de experienta.”

Discutii despre comunitatile „trans” si despre cele „non-binare” (oameni care nu apartin niciunui sex, barbat sau femeie)

O alta problema in intelegerea subiectului este ca exclude persoanele „trans” sau pe cele „non-binare”, adica pe cele care nu stiu daca sunt barbati sau femei. Sunt multe persoane care au menstruatie  si care nu considera ca ar fi femei. Aceste persoane se pot identifica ca barbati sau nonbinar. Ei merita „un loc la masa” atunci cand discutam despre o atitudine pozitiva asupra menstruatiei si, daca ne concentram discutiile doar asupra menstruatiei la femei, nu dam dovada de acea atitudine mentionata mai devreme.

Primul lucru care ar trebui facut de catre comunitati pentru a extinde diversitatea, este de a se asigura ca termenul „femei” nu este singurul care poate fi folosit atunci cand ne referim la persoane care au menstruatie, si ca exista si alte denumiri, considerate neutre, precum „menstruatori” sau „persoane cu ciclu menstrual”.

A nu ne axa doar pe partea feminina atunci cand vorbim de menstruatie este un lucru util pentru noi toti si nu doar pentru persoanele „trans” sau „nonbinare”. Daca ne axam pe informatii practice si pe discutii despre menstruatie, vom fi capabili sa facem progrese mari impotriva miturilor care circula in jurul ciclului menstrual.

Nu mai raspandi ideea ca menstruatia te face „femeie adevarata”!

Sunt multe femei care nu au menstruatie si care sunt, totusi, considerate femei in cadrul comunitatilor. Cele care nu au ciclu pot fi trans sau pot avea anumite probleme de sanatate. Cele care au probleme alimentare sau cele care au fost diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice nu au menstruatie, in cele mai multe cazuri.

Eu fac parte din ultima categorie si m-am luptat cu sentimentul ca propriul corp ma tradeaza si nu ma face sa ma simt ca „o femeie adevarata”, mai ales in perioada adolescentei. Pentru ca am ovare polichistice, ciclurile mele, atunci cand le am, sunt iregulate si ma fac sa ma simt rau.

Doctorul meu a decis ca este mai potrivit sa iau pastile contraceptive. Sanatatea mea s-a imbunatatit, dar m-am simtit izolata de celelalte femei. Simteam ca exista un club al feminitatii din care nu mai faceam parte si, chiar daca stiam ca nu era adevarat, era un sentiment destul de suparator.

Nu toate menstruatiile sunt ok si trebuie sa acceptam acest lucru

Anumite cicluri menstruale chiar nu sunt usoare. De exemplu, daca suferi de endometrioza sau de crampe puternice, durerile pe care le poti resimti pot fi asemanatoare cu cele ale unui atac de inima.

Unele persoane din cadrul comunitatilor pot avea sentimente profunde de nesiguranta din cauza anumitor experiente negative, din cauza unor traume pe care le-au avut. Aceste trairi sunt declansate de anumite lucruri cum ar fi discutii, filme pe care le vad sau carti pe care le citesc.

Un asemenea sentiment este foarte diferit de acela in care te simti doar inconfortabil. Unele persoane se pot simti inconfortabil atunci cand vorbesc despre menstruatie, din cauza stigmatizarii acestui subiect. Ceea ce se poate face este sa se creeze dialoguri in cadrul comunitatilor si sa se elimine aceasta stigmatizare.

Menstrautia poate reprezenta un atribut pe care persoanele trans si nonbinare nu il poseda si, de aceea, tind sa fie excluse din comunitatile femeilor care au menstruatie. Ar putea fi un factor deranjant si pentru femeile care au pierdut o sarcina si pentru care experienta a fost una traumatizanta. Noi dorim sa onoram acea experienta, prin oferirea unei educatii potrivite legata de ciclul menstrual.

Putem avea o minte deschisa in ceea ce priveste subiectul menstruatiei. Inainte de a se discuta aceasta tema, este indicat sa se anunte inainte, prin anumite avertizari, ca urmeaza niste dialoguri despre ciclul menstrual. Este un aspect important pentru cei care s-ar putea sa se simta deranjati, daca se va discuta despre asta. In cazul in care nu sunt de acord sa participe la asemenea discutii, ei se pot retrage in liniste. Asta nu inseamna ca va creste stigmatizarea in jurul acestui subiect sau ca se cenzureaza. Este vorba ca oamenii sa aiba mintea deschisa si sa respecte decizia fiecarei persoane in parte.

Ceea ce ne dorim este constientizare si creare de comunitati unite. Cea mai buna cale de a obtine aceste doua lucruri este de a avea o minte deschisa la toate experientele oamenilor si de a da dovada de respect. Ceea ce conteaza este sa avem dialoguri de calitate si un impact mai mare in zona eforturilor educationale. Fiecare dintre noi poate avea un rol important in ceea ce priveste diversitatea si extinderea granitelor sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *