Acea perioada a lunii, acele zile dedicate durerilor, chinurilor, suspinelor este mereu dificila. Si este momentul in care iti doresti sa nu mai fii femeie, nici macar un pic feminina. Si pentru ca te intelegem perfect, si pentru ca suntem alaturi de tine, avem cateva aspecte pe care ne-am dori sa le lamurim.
Astfel, in acest material discutam despre ce este „normal” sa se intample atunci cand esti pe „stop”, cu ce simptome se confrunta majoritatea femeilor, cum le stapanesti si ce metode de protectie sa folosesti. O sa vorbim putin si despre cupa menstruala, un produs revolutionar care castiga teren si inlocuieste treptat absorbantele si tampoanele.
Lucruri care sunt absolut normale atunci cand „te confrunti” cu zilele de menstruatie
Sa ai durere abdominale. Conform specialistilor, este cea mai frecventa afectiune a femeilor care sunt in perioada ciclului. Insa, nu este normal ca aceasta durere sa persiste mai multe de 1-2 zile. De regula, ea apare inainte de ciclul menstrual si in prima zi. Apoi, devine doar o amintire neplacuta. Asa ca mare grija. Daca durerile persista, este posibil sa fi racit, iar ovarele tale sa aiba de suferit. O simpla raceala se poate transforma in ceva mai mult, daca nu esti atenta.
Sa ai ceva decalaj intre ciclurile menstruale. Insa, daca acest decalaj este mare, atunci trebuie sa consulti rapid un medic ginecolog. De exemplu, nu este ok ca o luna sa dai „skip” la menstruatie. Si daca nu cumva ai facut sex neprotejat, este clar ca poate fi vorba de o problema hormonala. Asa ca mare atentie!
Sa te doara spatele sau sanii. Si aceste dureri sunt destul de comune, inainte sau in timpul ciclului menstrual. De asemenea, fii atenta atunci cand vine vorba de epilare. S-ar putea sa fie mai dureroasa decat de obicei. Smulgerea firelor din radacina este un chin pentru femeile „pe stop”. Insa, nu toate au aceasta sensibilitate.
Sa nu ai chef de nimic. Sa fii lipsita de puteri, este un alt simptom comun persoanelor care sunt in perioada menstruatiei.
Sa te simti mai vulnerabila. Este una dintre implicarile psihologice ale menstruatiei si este perfect normala. Parca toata lumea are ceva impotriva ta, parca toata lumea vrea sa te raneasca.
Metoda cea mai buna de protejare
Pentru ca stim ca teama de a te pata este un cosmar pentru orice femeie, si pentru ca stim cat de scumpe pot fi absorbantele sau tampoanele (o femeie cheltuie in medie 50 de lei pe luna pentru aceste metode de protectie), iti recomandam cupa menstruala. Aceasta are forma unei palnii si se introduce usor in vagin pentru a colecta toate picaturile de sange.
Nu exista absolut niciun risc ca ea sa se verse sau sa curga. Este ideala chiar si pentru femeile care fac miscare. Se poate purta lejer noaptea si nu exista riscul sa se rupa sau sa ramana cumva blocata in interior.
Costul sau este mic si reprezinta un produs reciclabil, care poate fi folosit lejer pana la 5 ani. Ea are un inel in partea de jos, fiind realizata dintr-un material moale, usor de suportat.