Ca instructor de fitness si wellness, sunt intotdeauna uimita de lipsa de intelegere, dar si de cunostinte, pe care majoritatea oamenilor o au in ceea ce priveste modul de functionare a propriului corp. Este chiar suparator sa aud ca anumite persoane nu sunt familiarizate cu menstruatia si cu caracteristicile sale. Nu mai spun de lipsa de informatii privind impactul hormonilor asupra corpului si ce poti face sa ai rezultate mai bune in urma antrenamentelor personale.
Procesul in care poti obtine rezultate mai bune atunci cand lucrezi „in parteneriat” cu propria menstruatie, se bazeaza pe data stiintifice.
Sfatul 1: Lucreaza cu corpul tau, nu impotriva lui
Misiunea mea este de a impartasi cum poti sa lucrezi impreuna cu trupul tau si nu impotriva lui, mai ales cand vine vorba de ciclul tau menstrual. In fond, asa suntem construite. Suntem construite intr-un mod minunat, magic si biologic, sa „curgem” impreuna cu menstruatia noastra. Este timpul sa o imbratisam, sa o onoram…sa facem un efort sa o iubim si sa ne descurcam cu ea E mai bine decat sa ne facem ca nu exista si sa ne comportam ca si cum am avea un cromozom Y cand, de fapt, nu avem.
Eu invat cum sa lucrezi cu corpul tau, nu impotriva lui. Antrenez cum sa ia mai multe rezultate cu mai putin efort. Invatatura mea este una utila, nu creaza dificultati. Stiu, suna prea frumos pentru a fi adevarat, mai ales ca am fost invatati ca fara durere nu exista rezultate semnificative („no pain, no gain”).
Nu va vand gogosi! Sunt o femeie, o mama, o sotie, detin o afacere, sunt o avocata a stilului de viata sanatos si o profesoara. Sunt o femeie, una care cunoaste minunile corpului nostru. Suntem construite intr-un mod minunat si diferit de partenerii nostri de sex masculin si ar trebui sa nu mai incercam sa actionam ca un barbat. Acest aspect este mai evident in lumea fitness-ului si a sportului. Este o chestiune de educatie. Este timpul sa ne imbratisam colectivitatea feminina si sa mergem in directia „fluxului.”
Sfatul 2: informatia inseamna putere! Asta este valabil si in ceea ce priveste corpurile noastre
Cand incepi sa iti dai seama de modul in care functioneaza corpul (unul sanatos are un sistem hormonal echilibrat), rezultatele incep sa apara intr-un mod magic si unic, asa cum nu s-a mai intamplat inainte. Rezultatele pe care le vei obtine vor putea fi mentinute pe o perioada mai mare de timp.
Rezultatele pe care le vei obtine in urma antrenamentelor de fitness, facute in mod inteligent, tind sa se mentina luni de zile. Atunci cand stii cum te pot ajuta hormonii sa beneficiezi de rezultate mai bune sau, dimpotriva, sa stagnezi, tu detii puterea asupra propriului corp. Ai sa te iubesti mai mult, ai sa simti un respect mai mare pentru propria persoana si ai sa obtii rezultate din ce in ce mai bune.
Sfatul 3: „cum sa mergi cu fluxul”
Notiuni de baza in privinta exercitiilor pe care le poti face la o menstruatie:
Saptamana 1 (efortul tau ar trebui sa fie la nivelul 1 din 4)
Incepe ciclul menstrual. Fii blanda si buna cu corpul tau. Este frumos sa faci o plimbare, sa faci exercitii de intindere, yoga sau poti inota. De asemenea, este indicat sa faci niste exercitii de pilates. Este o saptamana minunata in care sa ai grija de tine. Miscarea si exercitiile sunt super, dar nu este momentul sa faci antrenamente prea solicitante. Continua sa te misti…pur si simplu mergi pe jos cat mai mult!
Dupa ce trec acele zile in care fluxul este mai abundent, este momentul sa depui ceva mai mult efort. Trebuie sa pui accentul pe exercitii care sa te solocite mai mult. Daca simti ca nu prea ai energie, respecta-ti corpul! Am tendinta sa imi iau liber cand sunt in a doua zi a menstruatiei. Nu este usor sa fac asta dar, daca e nevoie si nu am energia necesara, o fac! In ziua trei sunt mult mai fresh, dar in ziua 2…sa nu crezi ca ating anumite performante.
Ceea ce te mai pot sfatui, din punctul de vedere al cuiva care practica yoga, este sa nu practici asemenea exercitii cand ai flux menstrual: fara sa stai in cap, in maini etc. Daca tinem cont de ceea ce sustine aceasta stiinta, acest stil de sport, noi rezonam cu ciclurile lunii si cu energia acesteia si ar trebui sa ramanem pe directia gravitatiei. Adica, sa realizam acele tipuri de exercitii care ne ancoreaza in pamantul-mama: ghemuiri, aplecari etc. E important sa te lasi dusa de val!
Nu exista o stiinta care sa sustina ceea ce am spus ceva mai sus si, dupa 20 de ani de dans, invatare si instruire, stiu ca oamenii nu prea cred aceste lucruri. Cu timpul, eu am adoptat genul acesta de exercitii pentru ca mi se potriveau mie si corpului meu. Dar tu, tu vei decide ce este mai bine pentru tine. Intotdeauna voi respecta dialogul pe care il ai cu propriul corp. Sa lucrezi in armonie cu trupul inseamna, de fapt, sa stii ceea ce este mai bine pentru tine.
Saptamana 2 (efortul tau ar trebui sa fie la nivelul 2 din 4)
In aceasta saptamana, ovulam. Totul este bine si „normal” si speram ca si sanatos. Nu este nimic special in aceasta perioada si nici nu este necesar sa facem anumite consideratii. Exercitiile pe care le poti face trebuie sa aiba un nivel al efortului mediu.
Saptamana 3 (efortul tau ar trebui sa fie la nivelul 3 din 4)
Aceasta este saptamana premenstruala. Buuuuna, sindromule premenstrual! Nivelul hormonilor si cel al energiei vor scadea. Vei avea simptome precum balonare, oboseala, dureri de spate, acneea, crampe.
Noi vrem sa lucram in armonie cu trupurile noastre si nu impotriva lor! Onoreaza aceasta creatie extraordinara care este propriul corp! Misca-te! Fa exercitii! Acestea au rolul de a reduce simptomele, daca le vei face in mod corect si constant. Si exercitiile nu trebuie sa fie intense…pur si simplu trebuie sa te misti. Insa, daca reusesti sa depui un efort un pic mai mare, asta iti va aduce beneficii semnificative. Gandeste-te la acest nivel 3 ca la unul in care nu depui eforturi foarte mari, dar nici foarte usoare, care sa te „inmoaie”.
Saptamana 4 (efortul tau ar trebui sa fie la nivelul 4 din 4)
Testosteronul este la cel mai inalt nivel al ciclului nostru si asta permite corpului nostru sa depuna eforturi destul de mari. Este saptamana in care poti sa impingi lucruri. In aceasta saptamana te vei simti foarte puternica si capabila sa depui eforturi.
Mitul „ cu cat depun mai mult efort, cu atat voi avea rezultate mai bune”
Fiecare corp are nevoie de o saptamana de recuperare si de odihna, de o saptamana in care efortul este unul mediu, o alta saptamana in care antrenamentul sa fie ceva mai mare si alta in care exercitiile sa fie intense. Nimeni nu acorda suficienta atentie importantei odihnei si recuperarii si aici, in aceasta perioada, are loc adevarata evolutie.
Exercitiile au rolul de a schimba corpul. Acesta se modifica in acele momente de repaos. Crezi ca vorbesc aiurea? Ei bine, nu! Prezint doar faptele. Asa ca, nu iti mai suprasolicita corpul gandind: „cu cat fac mai mult, cu atat voi avea rezultate mai mari si mai rapide”.
Este timpul sa abandonati vechile cai „de a face lucrurile”
Ai citit acest articol si intelegi mai bine cum sta treaba. Falsele paradigme si metodele vechi de marketing ne tin departe de cea mai buna varianta a noastra. E timpul sa scoti la suprafata energia feminina din tine, sa iti onorezi ciclul menstrual si sa inveti sa lucrezi cu el si in functie de caractersiticile sale!
Tot ceea ce trasmit vorbeste despre cum poti sa gestionezi intr-un mod sanatos sistemul hormonal, despre mentinerea echilibrului pe termen lung.
Am ajuns sa inteleg cum functioneaza hormonii propriului corp si cat este de important sa te simti bine. Probleme cu tiroida au inceput pe la 18 ani si au condus la aparitia tiroidectomiei la 32 de ani. Am suferit de acnee, anxietate, insomnie, sindrom premenstrual puternic; am avut doua sarcini si mi-am scos si tiroida, la un moment dat. Din punct de vedere, eram un dezastru.
Am vrut sa trasmit si altora ceea ce am invatat de-a lungul anilor, ca ei sa stie si sa actioneze in cunostinta de cauza. Sa inveti sa lucrezi cu propriul corp si nu sa fii „la mila lui” este unul dintre cele mai incredibile daruri care ti se pot face. Este nevoie de timp pentru a face asta.
Exercitiile reprezinta cea mai buna metoda de a crea un echilibru la nivelul hormonilor, dar doar daca stii cum sa lucrezi cu acestia. Daca vei actiona impotriva lor, iti vei impinge corpul intr-un dezechilibru mai mare si vei anula eforturile realizate pana in acel moment. De asemenea, vei pierde timp pretios si nu vei acea rezultatele pe care le doresti. Ce inseamna asta? Ca nu cei slabi, nu vei obtine masa musculara, tonifiere, nu iti vei creste nivelul de energie, mobilitatea sau flexibilitatea. Inseamna ca tot ceea ce ai facut nu se va vedea la exterior!