Intrebari despre cupa menstruala

Avand in vedere ca sanatatea reprezinta o preocupare pentru orice persoana, este important sa avem in vedere toate aspectele. Iar un domeniu aparte, usor controversat, dar in acelasi timp si delicat este cel care face referire la zona intima.  Astfel, in acest material raspundem unor intrebari interesante si anume cele care fac referire la cupa menstruala, un obiect din ce in ce mai popular, care asigura colectarea igienica a sangelui rezultat in urma menstruatiei. Si iata cum stau lucrurile.

Ce este mai exact cupa menstruala?

intrebari despre cupe menstruale

Este un fel de palnie de mici dimensiuni, confectionata dintr-un material moale si cauciucat care se introduce in vagin pentru a colecta sangele ce rezulta in urma menstruatiei. Aceasta nu permite, sub nicio forma, sangelui sa se verse si este ideala pentru a inlocui clasicele absorbante sau tampoane. Aceasta este confectionata dintr-un material bun, reprezentat, de regula, de un cauciuc moale, silicon sau din latex. Interesant este modul in care cupa se poate plia pe dimensiunea vaginului.

In orice caz, aceasta nu ramane imbibata de sange, insa este capabila de a colecta intreg lichidul.

Poate face fata cupa menstruala unui flux de sange mai mare?

Bineinteles. Important este doar sa fie golita la timp, astfel incat sa nu existe riscul ca aceasta sa devina prea plina si sa o incomodeze pe cea care o poarta. Insa, diferenta consta in faptul ca aceasta poate fi refolosita.

Cum pot respecta normele de igiena in ceea ce priveste cupa menstruala?

Este foarte simplu. Trebuie sa te speli pe maini inainte de a o utiliza si dupa. De asemenea, este foarte important sa cureti bine cupa menstruala inainte de a o reintroduce in vagin. Iar pentru asta nu este nevoie decat de niste apa (o poti pune lejer sub jetul de la chiuveta din baie) si de niste spirt sau sapun pentru curatarea zonei intime.

O alta regula importanta si de la sine inteleasa este aceea potrivit careia nu trebuie sa imprumuti nimanui cupa ta menstruala. Nici macar mamei sau surorii. Niciodata! Iti recomandam sa porti discutii pe aceasta tema si cu fiica ta daca e  cazul.

Care este durata medie de folosire a unei cupe menstruale?

Din fericire, vorbim de o durata destul de mare. Astfel, aceasta poate ajunge pana la cativa ani. Mai precis, sunt femei care au ales o cupa confectionata din material de buna calitate si au reusit sa o pastreze pana la 5 ani. Altele, prefera sa o schimbe dupa doar un an de folosire. Insa, chiar si asa. Gandeste-te ce inseamna sa nu cumperi absorbante sau tampoane un an intreg. Pe langa economii, nu trebuie sa-ti mai faci griji ca ai uitat sa-ti faci provizii.

Este cupa menstruala incomoda?

Nu. O poti purta lejer cand mergi, faci sport (exercitii usoare), dansezi sau dormi. Insa, trebuie sa-ti faci o rutina din a o schimba o data la cateva ore. Numarul de ore depinde de flux si, respectiv, de umplerea cupei respective. In ceea ce priveste partea de introducere, putem spune ca poate prima data este un pic mai incomod deoarece nu stii ce sa faci. Insa, urmand instructiunile si folosind putin lubrefiant, iti vei da seama.

Citeste si despre Greselile cele mai frecvente pe care le fac femeile care folosesc cupe menstruale

Ai mai jos si un ghid video despre cum se foloseste corect o cupa menstruala:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *