Intrebari si raspunsuri

Ce este o cupa menstruala?

O cupa menstruala este un produs de igiena feminina, reutilizabil. Este un produs mic, flexibil, in forma de cupa si este fabricat din cauciuc sau silicon. Se introduce in interiorul vaginului tau pentru a colecta fluidul menstrual.

Poate sa colecteze si sa tina o cantitate mai mare de fluid decat celelalte produse de pe piata. Sunt si mai prietenoase decat acestea, cu mediul inconjurator. Si, in functie de fluxul pe care il ai, poate fi mentinuta chiar si 12 ore.

Cum sa folosesti o cupa menstruala?

Daca te intereseaza sa folosesti o cupa menstruala, vorbeste cu medicul tau ginecolog. Chiar daca poti cumpara cupele de pe anumite site-uri sau din magazin, mai intai trebuie sa vezi ce dimensiune iti trebuie. Cele mai multe branduri gen ForEva vand cupele in doua dimensiuni: mica si mare.

Pentru a-ti da seama care dintre ele ti se potriveste, trebuie sa tii cont de anumite aspecte, cum ar fi:

  • Varsta
  • Inaltimea colului tau uterin
  • Daca ai sau nu un flux mare
  • Fermitatea si flexibilitatea cupei
  • Capacitatea cupei
  • Puterea muschilor tai pelvieni
  • Daca ai nascut sau nu pe cale naturala

Cupele de dimensiuni mai mici sunt recomandate femeilor cu varsta mai mica de 30 de ani si care nu au nascut vaginal. Cele mai mari sunt recomandate pentru femeile de peste 30 de ani, care au nascut natural sau au o menstruatie dificila.

Inainte de a introduce cupa

Atunci cand folosesti o cupa pentru prima data, s-ar putea sa fie inconfortabil. Dar, daca o vei lubrifia, procesul de introducere va fi mult mai usor. Inainte de a face asta, unge tija cu un lubrifiant pe baza de apa. O cupa umeda este mult mai usor de introdus.

Cum sa introduci cupa in interiorul vaginului?

Daca reusesti cu un tampon, atunci vei reusi si cu o cupa. Urmeaza acesti pasi, atunci cand folosesti o cupa:

  1. Spala bine mainile
  2. Pune lubrifiant pe tija cupei
  3. Pliaza cupa si tine-o intr-o mana cu tija indreptata in sus
  4. Introdu cupa, tine tija sus, in interiorul vaginului, exact asa cum ai proceda cu un tampon, dar fara aplicator. Trebuie introdusa la cativa cm sub colul uterin
  5. Odata ce ai introdus-o, roteste-o! se va deschide si va crea un vacuum care va opri scurgerile.

Nu ar trebui sa simti cupa daca ai introdus-o corect. Trebuie sa fii capabila sa sari, sa te misti, sa stai sau sa faci orice alta activitate pe care tu o faci in mod obisnuit. Daca intampini probleme atunci cand incerci sa inserezi cupa, vorbeste cu un doctor.

Cand ar trebui sa scoti cupa?

Poti purta cupa menstruala intre 6 si 12 ore, in functie de fluxul pe care il ai. Asta inseamna ca o poti folosi si noaptea pentru a te proteja.

Trebuie intotdeauna sa indepartezi cupa la fiecare 12 ore. Daca depasesti acest timp, se va umple prea mult si va exista posibilitatea de a se produce scurgeri.

Cum sa extragi cupa?

Pentru a scoate cupa, urmeaza pasii:

  1. Spala mainile foarte bine
  2. Introdu degetul aratator si pe cel mare in interiorul vaginului. Trage usor de tija pana cand poti sa ajungi la baza cupei
  3. „Ciupeste” putin baza pentru a elimina acel vacuum format, trage usor si scoate cupa
  4. Odata scoasa, goleste-o in toaleta

Cum sa ai grija de cupa menstruala?

Cupele reutilizabile ar trebui spalate bine inainte de a fi reintroduse in vagin si ar trebui golita de cel putin doua ori pe zi.

O cupa are o durata de viata intre 6 luni si 10 ani, daca este bine intretinuta. Cupele de unica folosinta trebuie aruncate dupa ce le-ai folosit!

Care sunt avantajele folosirii cupei menstruale?

O cupa menstruala

  • Este accesibila
  • Este mai sigura decat tampoanele
  • Mentine mai mult sange decat absorbantele si tampoanele
  • Este mai prietenoasa cu mediul decat celelalte produse
  • Nu se simte in timpul relatiilor intime
  • Poate fi purtata impreuna cu steriletul

Multe femei aleg cupa menstruala deoarece:

  • Este prietenoasa cu portofelul. Platesti produsul o singura data, spre deosebire de tampoane si absorbante pe care trebuie sa le cumperi in fiecare luna, an de an.
  • Cupele sunt mai sigure. Deoarece o cupa colecteaza si nu absoarbe sangele, nu esti supusa riscului de a suferi de sindromul de soc toxic, o infectie rara care este asociata cu utilizarea tampoanelor.
  • Cupele tin o cantitate mai mare de sange. Un asemenea produs poate mentine o cantitate semnificativ mai mare decat o fac celelalte produse de protectie.
  • Sunt prietenoase cu mediul. Cupele reutilizabile pot tine foarte mult timp, ceea ce inseamna ca nu contribui la marirea depozitelor de deseuri.
  • Poti sa ai relatii intime. Majoritatea cupelor trebuie scoase atunci cand faci sex, dar cele de unica folosinta pot sa ramana in interiorul tau. Nu numai ca partenerul tau nu va simti cupa atunci cand va fi cu tine, dar nici tu nu trebuie sa iti faci griji ca vor avea loc scurgeri.
  • Poti purta cupa impreuna cu un sterilet. Multe companii sustin faptul ca o cupa poate disloca steriletul, dar un studiu care s-a realizat in 2012 a dovedit contrariul. Daca esti preocupata, vorbeste cu medicul tau despre asta si el iti va oferi toate informatiile de care ai nevoie.

Care sunt dezavantajele folosirii cupei menstruale?

O cupa menstruala

  • Poate face mizerie
  • Poate fi dificil de introdus sau de scos
  • Poate fi dificil de gasit marimea potrivita
  • Poate cauza reactii alergice
  • Poate cauza iritatii la nivelul vaginului

Cupele menstruale pot fi accesibile si prietene cu mediul inconjurator, dar tot trebuie sa tii cont de anumite aspecte:

Scoaterea cupei poate fi neplacuta. Te poti afla intr-o pozitie sau intr-un loc in care sa iti fie greu sa scoti cupa. Asta inseamna ca este posibil sa te murdaresti cand faci asta.

Pot fi dificil de inserat sau de scos. S-ar putea sa nu reusesti din prima sa pliezi cum trebuie cupa si sa nu o poti introduce. Sau, poti intampina dificultati atunci cand vrei sa o extragi, pentru ca nu reusesti sa o eliberezi de acel vacuum format.

Este dificil sa gasesti varianta potrivita pentru tine. Cupele menstruale se gasesc in mai multe forme si marimi si este posibil sa nu stii pe care sa o alegi. Asta inseamna ca trebuie sa alegi mai multe branduri inainte de a te opri la una singura care sa ti se potriveasca formei tale.

Ai putea sa fii alergica la material. Majoritatea cupelor sunt facute din materiale hipoalergice, potrivite pentru cele care ar putea fi alergice la latex. Dar pentru unele femei s-ar putea ca si siliconul sau cauciucul sa produca alergii.

Poate cauza iritatii vaginale. O cupa menstruala poate irita vaginul daca nu este curatata in mod adecvat. Poate cauza disconfort daca va fi introdusa fara niciun lubrifiant.

Poate provoca anumite infectii. Spala cupa foarte bine! Clateste-o si las-o sa se usuce. Nu refolosi o cupa de unica folosinta! Spala-te pe maini dupa!

Cat costa o cupa menstruala?

O cupa menstruala este mai ieftina decat tampoanele sau absorbantele. Poti plati intre 80 si 160 de leipentru o cupa si nu mai este nevoie sa mai investesti in alta pentru cel putin 6 luni. Tampoanele si absorbantele pot costa intre 200 si 600 de leipe an si asta in functie de cat de lunga este menstruatia ta sau cat de abundent este fluxul tau.

Cum sa alegi produsul cel mai potrivit pentru tine?

Pentru multe femei, a folosi o cupa menstruala poate fi sau nu o optiune ok. Inainte de a face schimbarea, asigura-te ca stii tot ce trebuie despre un produs de protectie feminina:

  • Va costa o cupa mai putin?
  • Este mai usor de folosit?
  • Vrei sa faci sex atunci cand esti in perioada delicata a lunii?

Daca ai raspuns cu „da” la aceste intrebari, atunci cupa menstruala este alegerea potrivita pentru tine. Dar, daca nu esti inca sigura, vorbeste cu medicul tau ginecolog despre ce optiuni ai si care ar fi cea mai potrivita pentru tine.

De ce folosesc unele femei cupele menstruale si renunta definitiv la tampoane si la absorbante?

Sunt foarte multe femei care, dupa ce au folosit cupa mentruala, vor renunta definitiv la tampoane si la absorbante. De ce? Pentru ca, in primul rand, sunt produse care pot fi reutilizate de foarte multe ori si pe o perioada lunga de timp. Daca sunt intretinute asa cum trebuie, conform specificatiilor, poti folosi aceeasi cupa din nou si din nou.

De asemenea, sunt femei care tin foarte mult la impactul pe care il au asupra mediului, de-a lungul timpului si asta este un motiv foarte puternic in alegerea acestor produse de ingrijire personala. Renuntarea la celelalte produse are loc si datorita sentimentului accentuat de confort pe care il pot experimenta doamnele si domnisoarele care trec la cupele menstruale. Multe au afirmat faptul ca se simt mai libere cand le folosesc, dar si mai curate, tocmai pentru ca nu exista niciun miros deranjant.

Toate cupele sunt la fel? Cum o aleg pe cea care sa mi se potriveasca?

Sunt multe modele de cupe si toate vin in doua marimi. Dar fiecare specifica in care situatie ar trebui purtata. In general, afirma medicii, femeile cu varsta mai mica de 30 de ani si cele care nu au nascut pe cale vaginala ar trebui sa foloseasca cupe de dimensiuni mai mici. In cazul in care femeia are mai mult de 30 de ani si a nascut pe cale naturala, este recomandata cupa de dimensiuni mai mari. De asemenea, aceasta marime este se potriveste in cazul unui flux abundent.

Ce fac daca am ales o marime nepotrivita?

In cazul in care nu ai ales o marime potrivita nevoilor tale, sa stii ca sunt mari sanse sa sangerezi exact atunci cand nu trebuie. Nu exista nimic mai rau decat sa se intample asemenea „accidente”, mai ales daca esti la scoala sau la serviciu. Ceea ce trebuie sa faci este sa o golesti mai des decat ar trebui in mod normal sa o faci. De asemenea, poti purta si un absorbant pentru a beneficia de o mai mare protectie. Si, cu prima ocazie, cumpara o cupa menstruala potrivita corpului tau. Astfel, problemele mentionate mai sus nu vor mai aparea si nu iti vor mai strica ziua.

Cupele menstruale sunt inconfortabile?

Majoritatea femeilor nu simt cupa atunci cand o au introdusa in interiorul vaginului. Daca este introdusa corect, nu ar trebui sa jeneze sau sa se resimta niciun fel de durere. Este indicat ca, inainte de a se trece la utilizarea unei cupe, sa se practice cu un tampon. Este necesar un numar de 3-4 cicluri pentru a invata cum se introduc corect dar, odata ce se va stapani tehnica, va fi foarte simplu si confortabil de purtat aceste produse de igiena intima.

De unde stiu ca o folosesc corect?

Stii ca folosesti corect cupa menstruala atunci cand nu are loc nicio scurgere si nici nu simti ca ai avea-o inauntru. Stii ca ai ales marimea potrivita a cupei daca cele mentionate anterior nu sunt sesizate de catre utilizatoare. Este important sa se respecte numarul de ore recomandat in instructiuni si sa nu se depaseasca. In caz contrat, cu siguranta ca vor exista scurgeri.

Cupa se poate „bloca” in interiorul vaginului?

Ceea ce trebuie sa stii despre cupa este ca acea tija cu care este prevazuta te poate ajuta sa o scoti cu usurinta. Cupele creeaza acel vacuum care le ajuta sa stea lipite de peretii vaginului. Acest aspect face ca uneori sa fie mai dificil de extras. Important este sa nu se intre in panica cand se intampla asa ceva. Se poate trage usor de tija cupei, balansand-o dintr-o parte in alta si apoi se incearca extragerea ei din vagin. Din fericire, aceste produse nu au cum sa se duca in alta parte a corpului, dacat in vagin. Sunt mari in comparatie cu intrarea spre uter.

Pantru a fi indepartata cu usurinta, te poti folosi si de muschii abdomenului cu ajutorul carora poti „impinge” cupa inafara. Poti face asta din pozitia „squat”. Important este sa fii total relaxata si sa nu strangi muschii vaginului. Deci, cupa menstruala nu are cum sa se blocheze in interiorul tau, dar va sta fixa pana cand tu o vei scoate.

Cum curat cupa daca nu sunt acasa?

In cazul in care trebuie sa iti golesti cupa menstruala si nu esti acasa, tu poti folosi o sticla de apa sau servetele igienizante pentru a curata cupa. De asemenea, mai poti folosi si hartie igienica in cazul in care nu ai acces la apa. Important este sa o cureti in mod adecvat cu prima ocazie cand ajungi acasa. Si sa nu folosesti detergent intim pentru a curata cupa menstruala, pentru ca asta va duce la aparitia iritatiilor sau a infectiilor.

A introduce o cupa in interiorul vaginului este asemanator cu actiunea de a naste un copil? Este ceva care ar trebui sa ma sperie?

Nu ar trebui sa fie o actiune inspaimantatoare daca vei proceda conform instructiunilor si vei fi relaxata in timp ce vei introduce cupa. Daca ai mai folosit tampoane, atunci trebuie sa stii ca procesul este unul asemanator. Nu ar trebui sa fie nici dureros si nici stresant. De asemenea, tu nu trebuie sa simti cupa decat atunci aceasta este gata sa iasa. Daca te doare atunci cand o ai inauntrul vaginului, sa stii ca ceva nu este in ordine.

Cupa menstruala ar trebui sa fie asezata in apropierea colului uterin. Una dintre cele mai mari prejudecati privind cupele menstruale este faptul ca trebuie inserata foarte adanc. Tu, de fapt, o asezi in partea de jos a vaginului, deasupra osului pubian.

Ma pot simti ciudat in cazul in care imi voi vedea propriul sange? Va face mizerie?

Daca ai mai folosit un tampon, atunci nu ar trebui sa ai probleme nici cu cupa. Cu siguranta ca aceasta cupa menstruala nu va zbura de una singura din vaginul tau, se va goli si apoi va intra din nou in corpul tau. Daca vei umbla cu grija atunci cand vei scoate cupa, nu ar trebui sa iti fie teama ca s-ar putea varsa sangele peste tot. Important este sa elimini acel vacuum mai intai si apoi sa scoti cupa afara. Imagineaza-ti ca este un pahar cu vin rosu, ca nu doresti sa versi nicio picatura si atunci vei umbla cu mare grija.

Voi mirosi urat in timpul menstruatiei?

Tu poti fi sigura de un singur lucru: nu vei simti mirosul sangelui. Acesta incepe sa miroase doar in momentul in care este expus la aer. Avand in vedere faptul ca a ta cupa sta cuminte in interiorul vaginului, nu va avea nicun fel de miros. Daca, totusi, simti ceva, sa stii ca s-ar putea sa fie emanat de propriul vagin.

Ce fac in cazul in care simt cum cupa menstruala tinde sa cada?

Daca simti cum cupa aluneca sau e pe cale sa iasa, ai grija sa verifici daca s-a deschis corect si a creeat acel vacuum. O cupa care este prea mica nu va face acel contact cu peretii vaginului si nu se va lipi corect de acestia. Si in cazul in care cupa este prea mare, se poate intampla acelasi lucru. Daca vei alege dimensiunea potrivita pentru tine, nu vei avea asemenea probleme.

Daca nu stii ce marime sa folosesti, cauta acele brand-uri care ofera doua marimi intr-un pachet. In asa fel, tu poti sa le probezi pe amandoua si sa o alegi pe cea care sa ti se potriveasca.

Cat de des ar trebui sa golesc cupa menstruala?

Cupele menstruale sunt capabile sa mentina o cantitate mare de fluid. Cineva care, in mod normal, isi schimba tamponul si absorbantul o data la doua ore, isi va goli cupa menstruala la 4 sau la sase ore. Va depinde de cat de mare sau mic este fluxul menstrual. Deoarece fiecare are propria perceptie despre ce inseamna flux usor, moderat sau mare, va fi nevoie sa inveti cum sa o folosesti in functie de acest criteriu. O buna idee ar fi sa procedezi exact ca in cazul unui absorbant sau a unui tampon. Daca observi ca a mai ramas spatiu in cupa, data viitoare o poti lasa pentru cateva ore in plus. In cazul in care ai un flux mai usor, poti lasa cupa in interiorul vaginului pana la 12 ore.

Cupa menstruala cauzeaza disconfort sau durere?

O cupa nu ar trebui sa iti produca niciun fel de durere sau disconfort. Este posibil sa te simti mai ciudat pentru un timp pentru ca este o experienta noua, dar nu ar trebui sa doara. Atunci cand introduci cupa in interiorul vaginului, este indicat sa folosesti un lubrifiant pe baza de apa. Daca te doare dupa ce ai introdus-o, ar trebui sa o rotesti putin pentru a o aseza mai bine. Cupele mai moi sunt mai confortabile deci, ai putea sa optezi pentru ele. In cazul in care tija este prea lunga si te deranjeaza, o poti taia putin.

Pot purta cupa menstruala in timp ce dorm?

Da, cu siguranta! Doar sa te asiguri ca golesti cupa inainte de a te baga in pat. Tine minte ca majoritatea cupelor menstruale au o capacitate mai mare decat tampoanele sau absorbantele. Multe femei opteaza pentru cupele menstruale tocmai pentru ca le permite sa se odihneasca mai bine.

Cupa menstruala pare mare! Va intra in vaginul meu?

Ceea ce ar trebui sa stii despre cupe este faptul ca sunt produse pliabile si ca, odata pliate, va intra cu usurinta in vaginul tau. Poti incerca mai multe tipuri de pliere si sa vezi care este cel mai confortabil pentru tine. Vaginul insusi este un organ care isi poate modifica dimensiunea de pana la 20 de ori si deci, pot fi introduse o varietate mai mare de forme si marimi. Cunoscand marimea colului tau uterin, vei putea sa alegi si cupa potrivita pentru tine.

Pot purta o cupa menstruala atunci cand fac baie sau inot?

Da! Cupele pot fi purtate si in timp ce faci baie sau daca inoti, fara niciun fel de probleme. Ofera multa discretie utilizatoarelor in timpul realizarii activitatilor acvatice. Fara aripioare, fara snururi de care sa iti faci griji!

Daca fac sport sau alerg, pot purta o cupa menstruala?

In cazul in care vrei sa mergi la antrenamentul de fitness sau daca vrei sa alergi dimineata in parc, trebuie sa stii ca poti purta cupa menstruala in timpul acestor activitati. Te vei simti confortabil, in siguranta si nu iti vei face griji in privinta scurgerilor care pot avea loc! (daca ai grija sa o golesti la timp).

Am sa imi dau seama ca port cupa?

Unul dintre cele mai mari beneficii pe care il poate avea cupa menstruala si care a fost mentionat de catre utilizatoare, este acela de a nu o simti atunci cand o poarta. Atunci cand este marimea potrivita si daca este inserata corect, nu ar trebui sa o simti absolut deloc. Nu ar trebui sa simti nici durere, nici disconfort si ar trebui sa te bucuri in aceste zile de toata libertatea. Este posibil sa o simti doar in perioada de inceput, cand este inca ceva nou si nu ai invatat cum sa o introduci corect.

Cupa menstruala ar trebui sa curga?

Cu siguranta ca nu! Daca cupa ta curge, atunci ceva nu este in ordine. Trebuie sa verifici sa fie deschisa in totalitate, dupa ce ai introdus-o. Asigura-te ca tija cupei este pozitionata corect, chiar dedesubtul colului uterin. In cazul in care cupa nu este pozitionata corect, sub col, sangele menstrual nu va fi colectat in totalitate si se va scurge pe langa cupa. Unele femei au observat faptul ca a lor cupa era plina doar pe jumatate, in ciuda faptului ca au avut loc mici „accidente”. Se intampla in cazul in care colul uterin este situat prea aproappe de cupa si ii compromite capacitatea. O cupa menstruala mai mare sau una cu o forma diferita ti s-ar potrivi mai bine.

Pot folosi cupa daca am si un sterilet?

Sigur ca da! In cazul in care ai un asemenea dispozitiv introdus, trebuie sa vorbesti cu medicul despre taierea snururilor steriletului cat mai scurt si despre verificarea lungimii lor pe toata durata menstruatiei. Daca snururile sunt mai mari decat este normal, ar putea fi un semn ca steriletul a fost dislocat.

Cupa poate fi purtata daca am un inel contraceptiv?

Da! In cazul in care vrei sa folosesti cupa menstruala impreuna cu un inel contraceptiv, este important sa introduci mai intai inelul si apoi cupa. In cazul in care intampini dificultati sa scoti cupa pentru ca inelul tinde sa alunece, nu intra in panica! Ceea ce trebuie sa faci este sa il asezi imediat la locul sau!

Ar trebui sa imi fac griji de faptul ca sta inauntru atat de mult timp?

Timpul maxim in care poti sa mentii cupa menstruala in interiorul vaginului este de 12 ore. Nu trebuie sa depasesti aceasta perioada! Nu ca un numar mai mare de ore ar putea crea probleme de sanatate dar, este posibil sa observi anumite scurgeri care anunta, de fapt, ca s-a umplut si ca ar trebui sa o golesti. Pentru a evita posibilele infectii, este indicat sa o golesti de 3-4 ori pe zi.

Trebuie sa scot cupa menstruala atunci cand merg la toaleta?

Nu este cazul sa faci asta! Poti sa mergi la toaleta cand porti cupa menstruala. Dupa ce ai fost la toaleta, este indicat sa verifici daca cupa este inca in pozitie corecta. Nu uita sa te speli foarte bine pe maini!

Siliconul din care sunt facute cupele menstruale imi va face rau?

Nu! Trebuie sa stii faptul ca orice aceste produse sunt facute din silicon medical, un material special care nu elibereaza molecule in interiorul corpului tau. Acelasi tip de silicon este folosit si in medicina pentru crearea velvelor interne, pentru biberoane si pompele de san.

Sunt alergica la latex! Pot folosi cupa menstruala?

Da, doar daca alegi una facuta din silicon medical. Trebuie sa fii atenta la ce produs alegi cand iti cumperi o cupa menstruala.

Daca sunt insarcinata si, uneori, am anumite scurgeri, pot folosi cupa menstruala?

Daca esti insarcinata, nu trebuie sa folosesti cupa menstruala si niciun alt produs care sa fie introdus in interiorul vaginului. Cand esti insarcinata, vaginul tau este foarte sensibil, ph-ul se poate modifica si asta poate duce la infectii. Vaginul tau trebuie sa ramana liber si sa nu introduci obiecte sau dispozitive pe intreaga durata a sarcinii.

Tocmai am nascut si sangerez mult! Pot sa folosesc o cupa menstruala in perioada post-natala?

Cupa nu este recomandata sa fie purtata in perioada post-natala. Deoarece sunt anumite rani inauntrul corpului tau, exista un mare risc de producere a infectiilor, indiferent cat de curate si sterilizate ar fi produsele pe care tu le introduci. Trebuie sa astepti pana iti va spune medicul ca poti folosi un produs intern (cupa sau tampon).

Daca port o cupa menstruala, voi face o infectie urinara?

Cupele menstruale nu sunt asociate cu acest gen de infectii. S-ar putea sa fie posibil sa mai tai putin din tija, ca sa nu iasa afara din uretra. Este important, de asemenea, sa speli si sa clatesti bine atat cupa, cat si tija. Sa verifici sa nu ramana urme de sapun pe suprafata produsului, deoarece aceste reziduuri pot produce iritatii. In cazul in care observi ca ceva te deranjeaza, este esential sa consulti un medic.

Daca observ ca am cheaguri in timpul menstruatiei, pot purta cupa menstruala?

Poti purta cupa in aceasta situatie. Insa, va trebui sa o golesti mai des decat la fiecare 12 ore. Vei invata, dupa 3-4 cicluri menstruale, care sunt nevoile corpului tau si cat de des vei putea sa golesti cupa.

Pot sa folosesc cupa daca sunt la menopauza si menstruatiile mele sunt imprevizibile?

Sigur ca da! Uscaciunea la nivelul vaginului este normala in aceasta perioada a vietii si ai putea sa observi faptul ca te vei simti mai confortabil, avand in vedere ca nu trebuie sa absoarba nimic. In cazul in care nu vei sangera in acele zile, nu te va afecta faptul ca vei purta cupa. Exista anumite ovule pe care le poti introduce in vagin si care ar putea hidrata zona.

Cupa menstruala imi va afecta fermitatea vaginului?

Din punct de vedere fizic, cupele sunt facute pentru toate femeile, indiferent de varsta. Vaginul este format din muschi si este deci, flexibil. Sa nu uitam faptul ca trupul femeii este construit in asa fel incat sa dea nastere unui copil. Dupa ce are loc nasterea, vaginul isi va reveni la dimensiunea sa normala. Exercitiile de yoga sau pilates sunt foarte indicate pentru mentinerea flexibilitatii acestor muschi.

Daca sunt virgina, pot folosi o cupa menstruala?

Din punct de vedere fizic, nu ar trebui sa fie motive pentru care o virgina sa nu foloseasca o cupa. Totusi, sunt anumite culturi si religii care au anumite pareri despre produsele care se introduc in interiorul vaginului, dar si despre mentinerea intacta a himenului. Deci, acest aspect ar trebui luat in considerare. Daca nu este o problema pentru tine, poti folosi cupa menstruala chiar daca esti virgina.

Cum sterilizez cupa menstruala?

Poti steriliza cupa prin fierberea ei timp de 5 minute, intr-o oala. Este important sa nu lasi cupa sa atinga fundul vasului in care o fierbi. De asemenea, poti introduce cupa in paharul ei special si o poti aseza in cuptorul cu microunde. O poti mentine timp de cateva minute, dupa ce apa a inceput sa fiarba. Paharul este un obiect foarte util, mai ales daca pleci in calatorii. Sterilizarea o mai poti face cu ajutorul unor tablete sterilizatoare. Este necesar un timp de 15 minute in acest caz.

Cum trebuie sa depozitez cupa menstruala?

Nu trebuie sa pui niciodata cupa menstruala intr-o punga din plastic sau intr-un recient etans, deoarece s-ar putea produce mucegai. Trebuie sa circule aerul si sa fie bine aerisita. Cel mai bun mod de a pastra cupa menstruala este sa o pui intr-un saculet de panza, departe de caldura, de frig si de lumina directa a soarelui. Dupa ce perioada „delicata” s-a incheiat si ai curatat foarte bine cupa, pune-o in saculet.

 Pot sa folosesc orice produs de curatare?

Cupa trebuie spalata cu apa calduta si cu sapun, inainte de a fi reintrodusa. Poti sa folosesti si sapun intim. Indicat este sa introduci cupa menstruala in apa rece, mai intai, pentru a elimina sangele si pentru a evita crearea unui miros neplacut. In cazul in care nu ai la dispozitie apa curata si nici nu poti fierbe cupa, poti folosi hartie igienica sau servetele. Dar sa nu uiti sa o speli imediat ce ai ocazia. Sa verifici daca gaurelele de pe cupa sunt curate si daca nu au ramas ceva reziduuri. Poti sa folosesti pentru curatarea cupei si o perie de dinti subtire.

Comentariile sunt închise.