Marimi cupe menstruale – cum aleg cupa potrivita?

Din ce in ce mai multe femei migreaza de la utilizarea tampunului sau absorbantului la cupa mestruala. Una dintre intrebarile cele mai des intalnite la persoanele care doresc sa cumpere pentru prima data aceste cupe este „Ce marimi cupe menstruale exista si care e potrivita pentru mine?

marimi-cupe-menstruale

Cupele menstruale sunt produse inovatoare de igiena feminina care au prins din ce mai multa popularitate in ultimii ani datorita avantajelor pe care le au prin comparatie cu absorbantele sau tampoanele clasice. Este important de stiut faptul ca aceste produse sunt reutilizabile, cupele fiind confectionate din silicon fin. In ceea ce priveste marimi cupe menstruale existente, citeste mai jos si vei afla tot ce te intereseaza.

Diferenta primordiala dintre cupele menstruale si produsele clasice de igiena este aceea ca absorbantele si tampoanele absorb menstruatia, in timp ce cupele menstruale o colecteaza.

Pe piata se gasesc mai multe modele si marimi cupe menstruale, in mai multe culori, forme si de la mai multe branduri, insa daca o culoare sau un brand sunt mai usor de ales, o alegere mai dificila este reprezentatata de alegerea unei marimi cupe menstruale potrivite.

Marimi cupe menstruale – cum stiu care e cea potrivita?

Atunci cand este nevoie sa stabilesti dimensiunea corecta a cupei menstruale, este important sa iei in considerare patru factori, si anume:

  1. varsta: ai sub sau peste 30 de ani?
  2. daca ai avut sau nu o nastere vaginala;
  3. localizarea colului uterin;
  4. nivelul fluxului menstruatiei;

Cei patru factori enumerati anterior sunt foarte importanti pentru a sti ce marimi cupe menstruale ti se potrivesc deoarece, odata cu inaintarea in varsta si dupa o nastere naturala, peretii pelvieni se slabesc, iar, in acest caz, recomandarea noastra este sa optezi pentru o cupa mentruala de dimensiuni mai mari.

Cu toate acestea, chiar daca ai mai mult de 30 de ani, dar nu ai avut nicio nastere vaginala, recomandarea noastra ar fi tot achitionarea unei cupe de dimensiuni mari intrucat, odata cu trecerea timpului, soldurile se latesc, iar musculatura pelviana incepe sa isi piarda din elasticitate.

Localizarea colului uterin este un element important in alegerea unei marimi cupei menstruale, deoarece daca cervixul este coborat, cel mai probabil va trebui sa optezi pentru o cupa de dimensiuni mai mici. La polul opus, daca colul uterin este mai inalt, recomandat ar fi sa optezi pentru o cupa mai mare.

dimensiuni-cupe-menstruale

Al patrulea factor important in alegerea unei anumite marimi cupe menstruale este fluxul menstruatiei si asta pentru ca femeile care au un flux menstrual abundent ar trebui sa se orienteze, mai curand, spre cupele mai mari.

Cate marimi cupe menstruale exista?

In functie de brand, cupele menstruale pot avea de la doua la patru marimi, insa majoritatea brandurilor au doar doua marimi cupe menstruale, respectiv:

  • mici – cu dimensiuni intre 35-43 mm;
  • mari – cu dimensiuni intre 43-48 mm;

De obicei, cupele mici sunt potrivite femeilor care au un flux scazut al menstruatiei, iar cupele mai mari femeilor cu un flux abundent.

Avantajele cupelor menstruale

Cupele menstruale au inceput sa fie folosite din ce in ce mai mult de femeile aflate in perioada delicata a lunii datorita faptului ca au cateva avantaje prin comparatie cu produsele de igiena clasice:

  1. cupele menstruale nu sunt nocive pentru organism – materialul din care sunt confectionate cupele sunt testate medical inainte de a fi date spre vanzare, prin urmare nu trebuie sa-ti faci griji ca ti-ar putea afecta in vreun fel organismul;
  2. pot fi folosite chiar si de catre fetele care nu si-au inceput inca viata sexuala – da, ai citit bine. Chiar daca esti virgina, poti utiliza fara griji o cupa menstruala, insa iti recomandam sa alegi dimensiunea mai mica;
  3. nu vei mai avea probleme cu mirosul neplacut – daca in cazul absorbantelor un dezavantaj era mirosul neplacut, iata ca acum poti respira usurata deoarece, atunci cand folosesti cupa menstruala, nu va mai aparea niciun miros care sa te faca sa te simti inconfortabil;
  4. folosirea unei cupe menstruale este mai curata si mai igienica si asta pentru ca lichidul menstrual nu mai este absorbit si nu exista riscul sa se formeze la fel de multe bacterii ca in cazul utilizarii tampoanelor sau absorbantelor;
  5. sunt prietenoase cu mediul inconjurator – deoarece cupele sunt reutilizabile, putand fi folosite pana la zece ani, nu vei mai contribui luna de luna la poluare prin aruncarea absorbantelor sau a tampoanelor folosite;
  6. le poti purta oriunde si la orice tip de imbracaminte – odata ce stii ce marimi cupe menstruale ti se potrivesc, vei putea sa le folosesti chiar si in apa deoarece acestea se fixeaza ermetic pe peretii vaginului neexistand riscul de a pierde din fluidul menstrual.

Cum se folosesc cupele menstruale?

Acum ca te-ai convins ca merita sa folosesti o cupa menstruala, iti venim in ajutor si iti spunem care sunt pasii pe care ar trebui sa-i ai in vedere atunci cand folosesti acest produs:

  • sterilizeaza cupa – chiar daca abia ai cumparat cupa menstruala, recomandarea este ca, inainte sa o folosesti, sa o sterilizezi. Acest lucru il poti face foarte usor, tot ce trebuie sa faci este sa pui cupa in apa clocotita si sa o lasi pentru 3-5 minute. De altfel, dupa fiecare utilizare lunara este important sa sterilizezi cupa pentru a evita aparitia bacteriilor si a germenilor;
  • spala-te pe mani – inainte de introducerea in vagin a cupei menstruale este obligatoriu sa te speli pe maini pentru a nu transfera bacteriile de pe maini pe cupa;
  • umezeste marginea cupei – poti folosi fie apa normal, fie putin lubrifiant, scopul final fiind sa poata fi cupa introdusa mai usor, fara a-ti provoca nicio durere;
  • pliaza cupa – poti sa o pliezi fie pe jumatate, in forma literei C, fie pliezi pe marginea cupei catre interior;
  • gaseste-ti o pozitie cat mai confortabila si introdu cupa pliata in interiorul vaginului, apoi elibereaz-o incet. Cupa se va deschide automat si se va etansa de peretii vaginali;

Pentru a sti daca ai introdus cupa corect, observa daca simti vreun disconfort . O cupa introdusa corect iti permite sa te misti in voie si sa faci orice alta activitate fara sa simti ca e acolo.

Cum se scot cupele menstruale?

Poti purta cupa intre 6 si 12 ore in functie de fluxul menstruatiei. Pentru a scoate cupa urmeaza pasii de mai jos si nu vei intampina nicio problema:

  • spala-te pe maini;
  • gaseste-ti o pozitie confortabila; poate fi aceeasi pe care ai avut-o atunci cand ai inserat cupa;
  • prinde cu doua degete tija cupei si baza acesteia si incepe sa tragi usor;
  • dupa ce ai scos-o, o poti goli in toaleta;

Asadar, cupele menstruale pot inlocui cu succes absorbantele si tampoanele clasice, si datorita numeroaselor avantajele pe care acestea le au, pot fi chiar o alegere mai buna. Odata ce stii ce marimi cupe menstruale ai nevoie si pe masura ce te vei obisnui cu aceasta alternativa, suntem convinsi ca vei uita definitiv de produsele clasice.

Comentariile sunt închise.