Exercitii in timpul menstruatiei: 4 motive pentru care ar trebui sa le faci

Este foarte probabil ca in primele zile ale menstruatiei sa te simti fara energie. Si s-ar putea sa simti ca nu ai niciun chef sa faci vreo activitate fizica in aceasta perioada delicata. Stiai ca exercitiile fizice realizate in timpul ciclului menstrual te pot ajuta sa iti reduci intensitatea crampelor, sa te simti mai bine si sa si atenueze efectele sindromului premenstrual? Exercitiile te pot ajuta sa ai si mentruatii regulate, in cazul in care ai probleme in acest sens.

Ai incredere in noi, merita sa te dai jos de pe canapea si sa te misti in timpul ciclului menstrual. Citeste in continuare pentru a afla care sunt beneficiile exercitiilor fizice realizate in aceasta perioada delicata. Odata ce ai sa vezi cat de bine ai sa te simti, nu ai sa mai vrei sa renunti la ele niciodata.

4 beneficii ale exercitiilor facute in timpul menstruatiei

Inainte de toate: vestile bune: pana acum, niciun studiu nu a demonstrat ca ar exista efecte negative sau riscuri pentru sanatate, daca vei efectua sport atunci cand „ai probleme”. De fapt, un studiu realizat la Univesitatea Umea din Suedia, a aratat ca, daca practici sport in primele doua saptamani ale ciclului (fiecare dintre aceste cicluri incepe cu prima zi a menstruatiei tale), vei obtine rezultate foarte bune: „sa te antrenezi in primele doua saptamani este mult mai benefic pentru a-ti mari rezistenta, decat atunci cand faci sport in ultimele doua saptamani ale ciclului.”

Asta ar trebui sa elimine toate scuzele care pot exista. Deci, haideti sa vedem care sunt beneficiile sportului facut in timpul menstruatiei:

  1. Imbunatateste starea de spirit si combate sindromul premenstrual – PMS

Modul in care se manifesta PMS-ul este diferit de la o femeie la alta. Unele pot suferi de anxietate, in timp ce altele pot avea episoade de depresie usoara. Unele femei s-ar putea sa nu experimenteze nicio schimbare in ceea ce priveste starea de spirit si cea emotionala, iar altele s-ar putea sa se simta cu moralul la pamant cu cateva zile inainte si in timpul menstruatiei.

In orice caz, este ceva foarte obisnuit sa experimentezi aceste fluctuatii din cauza hormonilor. Si tocmai pentru ca este considerat ceva normal, nu lasa ca acest lucru sa te puna jos! Mai bine misca-te si ofera-i corpului tau o doza buna de endorfine: „Atunci cand faci sport, corpul tau elibereaza anumite substante care se numesc endorfine. Acestea intra in contact cu receptorii de la nivelul creierului si reduc perceptia ta la durere. Endorfinele creeaza si o stare de bine la nivelul intregului corp, asemenatoare cu starea pe care o da morfina.”

Anumite studii au aratat faptul ca oamenii care sufereau de depresii s-au simtit mai bine dupa ce au facut exercitii fizice, schimbandu-si starea emotionala si psihica. Deci, de ce sa nu facem si noi exercitii in timpul menstruatiei?

  1. Imbunatateste circulatie sangelui si reduce crampele

sport-in-timpul-ciclului-menstrualAsa cum am mentionat ceva mai sus, endorfinele eliberate in timpul sportului, reduc senzatia de durere. Exercitiile fizice au rolul de a reduce si anxietatea si stresul. Stiai ca acesta din urma are un impact asupra crampelor si le poate intensifica?

Deci, activitatea fizica va cobora nivelul stresului in mod natural si asta va conduce la diminuarea durerii cauzate de crampe. Iti va imbunatati si circulatia care, si ea, va ajuta la reducerea crampelor.

  1. Sportul invinge oboseala si durerile de cap

Atunci cand simti ca nu ai energie si nici nu poti dormi, cel mai bine este sa te misti. Atunci cand simti ca nu ai chef sa faci, atunci chiar trebuie sa faci sport!

Primele 10 minute vor fi mai dificile dar, odata ce ai inceput, vei creste circulatia sangelui si vei activa muschii inimii. Asta inseamna ca te vei simti mai plina de energie si te va ajuta si cu durerile de cap si oboseala. Oamenii de stiinta au demonstrat ca, atunci cand te simti fara energie, cel mai bine este sa faci putin sport pentru „a te trezi.”

In primele zile ale menstruatiei, corpul tau are nevoie de mai mult somn si de mai multa odihna. Asa ca, ai grija cum combini sportul cu aceste aspecte.

  1. Ajuta-ti menstruatia sa fie regulata, in mod natural!

In cazul in care ai menstruatii iregulate, activitatea fizica te va ajuta sa repari acest lucru. In special, sa ai grija sa faci sport inainte de a veni ciclul menstrual! De asemenea, dieta ta trebuie sa fie una echilibrata si sanatoasa. Sunt multe fructe si legume pe care le poti consuma si care sa te ajute sa ai o menstrautie regulata. Incearca sa mananci ananas, papaya si patrunjel. Combina-le cu sportul inainte si in timpul perioadei delicate.

Care sport este mai potrivit in timpul menstruatiei?

Nu este nevoie sa feci exercitii cardio foarte intense pentru a experimenta beneficiile sportului in timpul menstruatiei. O simpla plimbare in parc sau o serie de sarituri in sufragerie sunt foarte indicate. Cheia este sa faci orice iti place, dar sa faci!

Deci, primul pas este sa afli ce iti place cel mai mult cand vine vorba de exercitii fizice. In cazul in care ai crampe puternice sau nu te simti ok, nu cred ca vei avea puterea fizica sau mentala sa alergi vreo 10 km.

Si fii realista! S-ar putea sa dureze putin pana incepi, dar daca iti asculti corpul, vei stii daca vei alerga cativa km sau daca vei face exercitii de yoga.

  • Yoga

Iti prezentam 3 tipuri de exercitii pe care ai putea sa le faci atunci cand esti in perioada delicata:

  • Exercitii cardio usoare

Fa orice, de la o plimbare in care poti asculta muzica sau orice iti place tie, la un jogging usor in jurul parcului. Alege unul dintre exercitiile preferate. Nu trebuie sa alegi o rutina care sa te solicite sau una care sa te plictiseasca.

  • Exercitii recomandate in timpul menstruatiei: aerobic, dansul, zumba.
  • Exercittii usoare pe care le poti face acasa

S-ar putea sa nu ai chef sa te duci la sala, ceea ce e de inteles. Dar nu lasa asta sa te opreasca in a face sport. Poti face timp de 10 minute anumite exercitii care sa te energizeze, sa te ajute sa eliberezi tensiunea si care sa te faca sa te simti bucuroasa ca te-ai tinut de program.

yoga-la-menstruatie

Exista exercitii pe care ar trebui sa le aviti cand esti la ciclu?

Asa cum am amintit mai sus, in acest articol, nu s-au identificat consecinte negative ale sportului practicat in timpul menstruatiei. Dar au avut loc discutii in ceea ce priveste anumite exercitii de yoga efectuate in timpul perioadei delicate. Se crede ca acele exercitii in care stai in cap ar avea ca efect ingrosarea vaselor de sange de la nivelul uterului, ceea ce poate duce la un flux mai mare si la crampe mai puternice.

Studii recente au aratat, insa, ca nu ar exista efecte negative atunci cand se practica acest gen de sport. In zilele noastre, se crede ca asta se poate intampla doar in cazul in care mentineti pozitia respectiva foarte mult timp.

Exercitii in timpul menstruatiei: 3 sfaturi pentru o experienta placuta
  1. Fa-ti un plan de antrenament adecvat!

Daca vrei sa faci zilnic sport si nu vrei sa pierzi nicio zi, e foarte bine! Ai grija sa iti creezi antrenamentele in asa fel incat sa te ajute in timpul menstruatiei si sa nu iti fac rau.

          2. Foloseste un produs de protectie care sa te faca sa te simti confortabil!

Sa te simti confortabil in timpul perioadei tale, este un aspect foarte important. Unele produse te pot opri in a-ti atinge obiectivele pe care ti le-ai propus in timpul menstruatiei. Poate ca iti este teama ca vor avea loc posibile scurgeri sau ca va mirosi, la un moment dat. deoarece multe absorbante sunt facute din fibre sintetice, poti sa si transpiri destul de mult. Este normal ca atunci cand sangele menstrual intra in contact cu oxigenul, sa oxideze si sa elibereze un miros specific.

Sa faci exercitii „squat” in timpul ciclului menstrual nu este foarte potrivit. Pot avea loc scurgeri sau poate impinge tamponul inafara, in cazul in care ai unul. Tu, atunci cand faci aceste exercitii, iti folosesti anumiti muschi si, mai ales, pe cei de la nivelul pelvisului. De aceea, cupele menstruale sunt atat de bune, datorita acelui vacuum format care le permite sa stea inauntru atunci cand executi chiar si cele mai grele exercitii.

          3. Lucreaza impreuna cu ciclul tau menstrual!

Tu nu poti sa faci sport in fiecare zi a lunii. Ciclul tau nu te va lasa sa faci asta. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa suferi. Trebuie sa faci exercitii in functie de etapa in care esti. De exemplu, poti sa incerci noi antrenamente atunci cand esti la ovulatie si tine minte sa o iei mai usor atunci cand esti inainte si in timpul menstruatiei.

Concluzie

Daca tu simti nevoia sa faci sport in timpul menstruatiei, atunci nu lasa nimic sa te opreasca! Foloseste-te de activitatea fizica pentru a combate probleme precum PMS-ul, crampele sau oboseala. Cheia este sa te misti intr-un mod care sa te ajute sa eliberezi endorfine si sa iti creeze acea stare de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *